lunes, 25 de octubre de 2010

"Voluntariat per la llengua" a Calafell

Una nova edició del programa "Voluntariat per la llengua" comença divendres vinent a Calafell


El programa “Voluntariat per la Llengua” posa en marxa divendres vinent, 29 d’octubre, una nova edició a Calafell. En aquesta nova temporada hi participaran, inicialment, catorze parelles lingüístiques, entre les quals hi ha aprenents espanyols i també d’Itàlia, Xile, Argentina, Marroc, Bolívia, Suïssa, Perú i Mèxic.

Divendres vinent se celebrarà una cte de presentació del projecte, es presentarà a les parelles i es lliurarà el material completari que se’ls facilita. També s’informarà dels avantatges que hi ha per participar en el programa. L’acte se celebrarà a les dependències municipals de la Platja de Calafell (carrer Sant Pere 29-31), a partir de les 19 hores, i comptarà amb al presència de la tinetn d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Calafell, Teresa Cumplido, i de la directora del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, Rosa Ibarz.

El programa “Voluntaris per la Llengua” és un projecte que consisteix a emparellar persones catalanoparlants amb aprenents de català perquè dediquin una hora setmanal a conversar en català, durant un total de deu setmanes. Amb aquestes converses, les persones que aprenen català poden millorar el seu nivell fora de l’aula.

El voluntariat lingüístic s'ha consolidat no tan sols com un instrument de suport al procés d'aprenentatge de la llengua sinó també com una eina de foment de l'ús social del català. D'una banda, els catalanoparlants s'adonen que no han de canviar necessàriament de llengua quan s'adrecen a una persona desconeguda o estrangera. De l'altra,  posa de manifest valors positius associats a l'aprenentatge i l'ús del català relacionats amb el coneixement mutu de persones que conviuen en el mateix poble.

ICV al congrés presenta una esmena als pressupostos per reduir la contaminació acústica, provocada per la xarxa Ferroviària a Calafell i Cunit

ICV ha presentat una esmena parcial als Pressupostos de l'Estat de 2011 perquè inclogui una partida econòmica amb la qual pagar l’ instal·lació de panells d'aïllament acústic en els trams urbans de Calafell i Cunit pels quals discorre la xarxa ferroviària de Renfe i que serà defensada pel diputat i candidat a la presidència de la Generalitat Joan Herrera.
Per als grups municipals d'ICV de Calafell i Cunit combatre la contaminació acústica "és una forma de garantir que els ciutadans puguin gaudir plenament de drets fonamentals, ja que el soroll, en determinades circumstàncies i quan sobrepassa certs nivells, és un element que distorsiona la convivència, que afecta a la salut de les persones”. Un soroll ferroviari que amb pantalles acústiques és raonablement senzill “mitigar”.
És per aquest motiu que  d'ICV de Calafell i Cunit en el nostre afany per millorar la qualitat de vida dels nostres veïns, sol·licitem al Ministeri de Foment minimitzar la contaminació acústica  provocada pel tren al seu pas pels nuclis urbans dels nostres municipis ( línia R2 Maçanet-Vilanova i la Geltrú-Sant Vicenç de Calders de Rodalies de RENFE que té parada a Cunit, Segur de Calafell,  i Calafell,  amb una afectació d’ extensió total de 7,4Km). I és que malgrat  que progressivament s'ha anat reduint el nivell sonor de les unitats i instal·lacions el soroll ferroviari segueix sent un problema per a molts veïns.

martes, 5 de octubre de 2010

Cafè Filosòfic al Museu Casa Barral

Cafè Filosòfic al Museu Casa Barral

Tema 16/10/10 : L'amistat a l'era virtual
A càrrec de: Sandra Pouza, llicenciada en filosofia i professora. Màster en "Pràctica filosòfica i gestió social".

Tema 13/11/10: La veritat, per a què serveix i per a què no
A càrrec de: Sandra Pouza, llicenciada en filosofia i professora. Màster en "Pràctica filosòfica i gestió social".

Tema 11/12/10: El consumisme
A càrrec de: Sandra Pouza, llicenciada en filosofia i professora. Màster en "Pràctica filosòfica i gestió social".

Tema 15/01/11: Què és la normalitat?
A càrrec de: Sandra Pouza, llicenciada en filosofia i professora. Màster en "Pràctica filosòfica i gestió social".

Cada sessió té una durada de 90 minuts. Entrada lliure.


Un Cafè Filosòfic és bàsicament una tertúlia filosòfica on es pretén que un grup variat de persones dialoguin racionalment de forma sistemàtica sobre un tema proposat.
Es tracta, doncs, de recuperar l’esperit filosòfic original dels primers pensadors com ara Sòcrates.

Volem potenciar espais on poder reflexionar, dialogant amb altres ciutadans, sobre els problemes quotidians que ens afligeixen a tots, amb independència de la nostra classe social, cultura o condició, perquè tots compartim la mateixa naturalesa humana.

En les tertúlies, fugim de la persona que sap o creu saber més que els altres i vol ensenyar als altres. Aquí la dinàmica és l'oposada, ja que tots, és a dir, tots aquells que desitgin parlar (ja que ningú està obligat a fer-ho), participem mitjançant les nostres intervencions en la recerca d'aquest "saber" que anhelem, ja que tots som potencialment igual de savis o igual d'ignorants, i entre tots intentem aclarir les nostres idees, entendre'ns millor, enriquir la nostra perspectiva, millorar com a ciutadans, etc.

No podem oblidar que no existeix democràcia sense diàleg, ni diàleg sense democràcia, i això s'assoleix a través de la reflexió còmplice, perquè l'única oportunitat que té la veritat de sortir a la llum és a través de la col·lisió d'opinions.
 
Hora: 19:00
Lloc:   Museu Casa Barral, Passeig Marítim Sant Joan de Déu, 18, Calafell